Coaching


Je kunt bij mij terecht voor verschillende soorten coaching en met verschillende soorten vragen. Door mijn werk als pedagogisch gezinsondersteuner, baby, kind en ouder-coach heb ik een brede kennis en ervaring.


Waar staat coaching+ voor?

De + staat voor mijn ervaring in het begeleiden en coachen van gezinnen met een kind met een beperking (of het vermoeden daarvan). Een beperking kan op verschillende gebieden zijn, verstandelijk, lichamelijk, autisme, visueel, auditief, aangeboren en niet aangeboren. Ik heb veel ervaring in het vroeg signaleren, en het samen met ouders kijken naar die signalen. Wat geeft je kind aan, wat heeft het nodig en wat heb jij als ouder nodig? Hoe kunnen we je kind zo optimaal mogelijk stimuleren in zijn/haar ontwikkeling, passend bij het tempo van je kind en jullie als gezin?


Geboorte in kaart

Dit is een praktische manier om naar gedrag te kijken en gedrag te begrijpen. D.m.v. een fotokaarten set en vragen brengen we samen  de geboorte in kaart  van je zoon/dochter of van jou als ouder.

Een geboorteverhaal begint al voor dat je zwanger bent en gaat door in de conceptie, zwangerschap, de geboorte en de eerste periode daarna. Er wordt ook wel gesproken over de eerste 1000 dagen: van preconceptie tot ongeveer het 2de levensjaar. Door naar deze periode te kijken, middels de kaartenset en vragen, kun je gedrag en de daarbij behorende behoeftes gaan begrijpen. Deze kennis rondom geboorteprocessen komt niet uit de lucht vallen. Al ruim 30 jaar wordt er binnen de pre- en perinatale psychologie onderzoek gedaan naar het natuurlijke proces van conceptie, zwangerschap en geboorte. Welke ervaringen doet een kind op tijdens dit proces en wat is de invloed daarvan op het gedrag, behoeftes en belevingswereld?

Als je tegen bepaald gedrag, emoties of behoeftes aan loopt bij jezelf of bij je zoon/dochter, wat je niet begrijpt of waar je vragen over hebt, dan is geboorte in kaart een mooie methode om daar eens naar te kijken. Een geboorte in kaart consult vertelt het verhaal  van een zwangerschap en geboorte van jou of van je kind. Door hier naar te kijken begrijp je het gedrag veel beter en kun je de onderliggende behoeften en emoties beter zien en begrijpen.  Als je gedrag begrijpt heb je inzichten en zal er een verandering optreden


Dragen in een draagdoek.

Dragen in een draagdoek (of drager) van een kindje is al eeuwen oud. De laatste jaren zie je in ons land steeds meer dat kinderen worden gedragen in een draagdoek of drager. Er zijn verschillende redenen om je kindje te dragen.

1. Intensief contact na de geboorte

2. Veilig en vertrouwd bij jou als ouder

3. Minder huilen en helpend bij reflux klachten

4. Vanuit praktische overwegingen.

5. Dragen stimuleert de ontwikkeling van je kindje

6. Dragen in speciale situaties 

. (Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: een (matig)prematuur en/of dysmatuur kindje, kindje met een beperking.)


Waarom kies je voor een draagconsulent?
Een draagconsulent heeft zich geschoold op het gebied van ergonomisch dragen en geeft hierin advies en informatie tijdens een draagconsult. Nu hoor ik je denken: ‘Maar op internet staat toch ook heel veel informatie over dragen, draagdoeken en ergonomische dragers?’ Jazeker! Maar net als je kledingkeuze is een draagdoek of drager echt persoonlijk. Tijdens een draagconsult leer ik je stap voor stap een draagdoek veilig te gebruiken. Ik kijk mee naar je persoonlijke omstandigheden en eventuele beperkingen tijdens het dragen (denk bijv. aan nek en rugklachten). Eerst kunnen we oefenen met een draagpop, zodat je vertrouwen kunt krijgen in de handelingen, daarna gaan we kindje op een veilige manier in de draagdoek doen. 


Babymassage en Babyvoetreflexmassage.

Babymassage en babyvoetreflexmassage zijn een van de fijnste en gezondste manieren van contact maken met je kindje. Aanraking is de eerste van de 5 zintuigen die wordt ontwikkeld. Massage en aanraking versterkt jullie band, je leert elkaar beter kennen. Door massage komt er oxytocine (gelukshormoon)  vrij, je baby en jij voelen je daardoor fijn en het verlaagt het stresshormoon cortisol. Baby’s die onrustig zijn hebben veel baat bij massage. Maar ook jij als ouder zult meer rust ervaren. Even een momentje van rust en contact. De babyvoetreflexmassage brengt nog meer voordelen met zich mee. Het werkt rustgevend, kan helpen bij krampjes, obstipatie en reflux. Het kan de slaap verbeteren en ondersteund het immuunsysteem. Deze vormen van massage zijn zeker ook goed toepasbaar bij oudere kinderen en volwassenen, de doelen zijn misschien iets anders en we passen de vorm van massage aan.


Babygebaren

Babygebaren zijn gebaren die bij woorden horen die je dagelijks gebruikt. Wist je dat je kindje eerder een gebaar kan maken dan kan praten? Is hij moe? Wil hij drinken? Of ziet bij bijv. een hond voorbij lopen? Met de baby en kind gebaren kan hij dit met je delen voordat hij zijn eerste woordje spreekt. Dat is niet alleen leuk, het voorkomt ook eventuele frustratie. Daarnaast ondersteunt het de taalontwikkeling. Je kindje heeft de gebaren eerder in de vingers dan het spreken. Al rond de 6 maanden is de motoriek om de gebaren te maken ontwikkeld. Spraak komt gemiddeld bij een jaar of anderhalf jaar opgang. Ik leg je beginselen uit van de gebaren, vertel je iets over de taalontwikkeling, leer je gebaren die je dagelijks kunt gebruiken en kijk samen met jou welke gebaren je nog meer wil leren.
Ook voor kinderen met een spraak/taal achterstand kunnen gebaren zeer helpend zijn.Carin van de Water, babycoach Ik richt me vooral op ouders die een kinderwens hebben, net zwanger zijn en op kinderen tussen de 0